Cele cinci ritualuri Tibetane – fantana tineretii si a vietii fara de moarte

Untitled2Un bine-cunoscut autor, cercetator al domeniului medicinei naturiste, Chris Kilham sustine ca practicarea acestor exercitii timp de cinci minute in fiecare zi va aduga 10 ani in plus sperantei dumneavoastra de viata. Exericitiile “Cei cinci tibetani” sunt compuse din 20-21 de repetari la fiecare exercitiu si se executa intr-un ritm, intr-un ritm confortabil propriei persoane.

O scurta istorie

 

Potrivit legendei, “Cei cinci tibetani” isi are originea intr-o regiune a Tibetului in urma cu peste 2500 de ani in urma. Expertul impotriva imbatranirii Ellen Wood sustine importanta practicarii celor cinci exercitii in fiecare zi pentru a aduga un deceniu in plus vietii dumneavoastra.

Aceste exercitii au facut parte dintr-o practica secreta transmisa din generatie in generatie, acestea fiind cunoscute decat anumitor calugari tibetani. Manastirile tibetane au pazit aceste practici, acestea fiind considerate a fi o parte a caii care ne conduce catre niveluri mai inalte ale constiintei.

Longevitatea si intinerirea organismului sunt doar “efectele secundare” ale acestor exercitii.

Beneficii ezoterice

In anul 1940, autorul american Peter Kelder a impartasit lumii occidentale secretul celor “Cei cinci tibetani”. Acesta a afirmat ca aceste exercitii depasesc cu mult taramul fizic.

Mai tarziu, intr-una din cartile sale acesta a descris aceste exercitii mult mai pe larg:

“As dori sa fac inteles faptul ca acestea nu sunt exercitii fizice obisnuite. Acestea se efectueaza doar de cateva ori pe zi. Se efectueaza de atat de putine ori, incat pentru oamenii obisnuiti par sa fie lipsite de orice valoare autentica.”. Peter Kelder a continuat “Ceea ce fac de fapt aceste exercitii este asta: acestea fac vortexurile de energie sa functioneze la o rata normala de viteza; la viteza la care functioneaza in cazul unei persoane in varsta de 25 de ani”

Aceste vortexuri de energie la care face referire Peter Kelder sunt de fapt centrii energetici principali ai organismului, cele sapte chakre.

Cele cinci exercitii sunt pline de dinamism si cuprinzatoare. Din punct de vedere ezoteric, aceste exercitii activeaza si tonifica cele sapte vortexuri energetice majore si corpul energetic interior.

Beneficiile asupra organismului

Aceste simple exercitii sporesc puterea, echilibrul, energia si metabolismul organismului, imbunatatesc digestia, functionarea creierului si a sistemului nervos si nu in ultmul rand previn aparitia afectiunilor cardio-vasculare si pulmonare.

La inceputul acestor exercitii, va este recomandat sa faceti intre 1-5 repetari din fiecare exercitiu si sa acordati o atentie marita corpului fizic, cu scopul de a evita accidentarile. Nu fortati niciodata corpul in incercarea de a finaliza exercitiile. O durere usoara sau un mic disconfort este de asteptat, dar trebuie sa intelegeti ca dincolo de aceasta minora durere se afla o zona a accidentarilor.

Cele mai bune momente ale zilei in care puteti practica aceste exercitii este apusul si rasaritul, dar orice moment este prielnic  in comparatie cu lipsa practicarii lor.

Camera ar trebui sa fie foate bine aerisita. Alege-ti un loc al casei tale in care nu vei fi deranjat de alte persoane si in care te poti concentra cu usurinta.

Iata cum se procedeaza:

Primul ritual – are ca scop cresterea vitezei de rotire a chakrelor.

Procedeu:

Stati in pozitie de drepti si intindeti bratele inainte, paralel cu solul. Va invartiti in jurul propriei axe, pana va cuprinde o usoara ameteala. Un lucru e important: trebuie sa va invartiti in sensul acelor de ceasornic, adica de la stanga la dreapta. Majoritatea adultilor nu se vor putea invarti la inceput decat de vreo 5-6 ori, inainte sa ii apuce mai tare ameteala. Daca sunteti incepator, nu trebuie sa incercati sa faceti mai multe. Daca simtiti nevoia sa va asezati sau sa va intindeti pentru a va reveni dupa ameteala, puteti sa o faceti linistit. Mai intai exersati acest ritual doar pana ametiti usor. Cu timpul, dupa ce faceti toate cele cinci ritualuri, veti putea sa va invartiti tot mai des si tot mai mult, iar senzatia de ameteala va fi tot mai slaba. Concentrati-va privirea la un punct inainte sa incepeti sa va invartiti, punct pe care il luati apoi ca reper. Pentru revenirea la pozitia de echilibru, asezati palmele impreunate la circa 30 cm distanta de fata, iar privirea va fi centrata pe degetul
mare. Acest exercitiu poate fi executat la inceputul, dar si la sfarsitul celorlalte patru exercitii.

Rotirea in sensul acelor de ceasornic intareste campul aurei atat de mult, incat el incepe sa transmita semnale in exterior si putere de viata in corpul fizic. Rezultatul este, intr-adevar, o sanatate buna si o deosebita putere de decizie, toate acestea prin perceperea celulara a noilor niveluri energetice.

Prin cresterea frecventei rotirilor chackrelor se accelereaza campul aurei noastre, in asa fel incat subconstientul nostru se deplaseaza spre un camp ridicat de cunoastere. Lipsa de miscare indusa de depresii si nehotarare se conserva. Atunci cand avem la dispozitie o cantitate mare de energie, suntem capabili sa simtim puterea hotaratoare care se instaureaza in noi. Celulele incep sa lucreze ca si cand ar fi o parte a unui corp tanar ce vibreaza. În acest mod sunt stimulate toate sistemele de reglare ale organismului: sistemul endocrin, cel circulator, aparatul digestiv, sistemul respirator si asa mai departe. Acest mod de fortificare a organismului are capacitatea de a modifica nivelul biochimic al enzimelor si hormonilor. Cu totii stim ca vitalitatea hormonilor influenteaza puternic sentimentul nostru de sanatate si chiar stabilitatea noastra emotionala.

Dervisii Lama se rotesc de 12 ori sau cel mult 21 de ori, destul pentru a stimula centrele de energie sa intre in actiune.

Al doilea ritual

Procedeu:

Stam intinsi pe podea, cu fata in sus (pe un covor gros sau o suprafata moale). Puneti mainile pe langa corp, cu palmele pe podea si degetele lipite unul de celalalt. Ridicati capul de pe podea si puneti barbia in piept. Ridicati in acelasi timp picioarele pana ajung la pozitia verticala. Spatele ramane in intregime pe podea. Daca este posibil, miscati picioarele pana ajung in dreptul capului. Genunchii trebuie sa fie intinsi. Coborati apoi concomitent capul si picioarele, incet, inapoi pe podea. Relaxati toti muschii, dupa care repetati ritualul, fara sa va suprasolicitati. De fiecare data cand repetati exercitiul, pastrati ritmul de respiratie. Inspirati adanc atunci cand ridicati capul si picioarele, expirati atunci cand le asezati inapoi pe podea. Între reluari, in timp ce va relaxati muschii, respirati in acelasi ritm.
Atentie: nu ridicati picioarele in acelasi timp cu spatele, pentru ca acest lucru ar slabi mult spatele. Este important sa fim atenti ca intregul spate sa ramana lipit de podea si numai picioarele sa fie ridicate. Şi acest exercitiu se poate repeta pana la maximum 21 de ori.

Al trilea ritual – Acest ritual trebuie facut imediat dupa al doilea.

Procedeu:


Stand cu corpul drept, asezati-va in genunchi, tinand degetele de la picioare in pozitie verticala. Mainile trebuie sa fie tinute lateral, indreptate inspre spate, pe cvadricepsul femural. Aplecati capul si ceafa in fata si trageti barbia in piept. Lasati apoi cu grija capul pe spate, indoindu-va in acelasi timp spatele spre inapoi, astfel incat coloana vertebrala sa fie cambrata. În timp ce va lasati spre spate, sprijiniti-va cu bratele si mainile de cvadricepsul femural sau de bazin. Întoarceti-va apoi la pozitia initiala, dupa care reluati ritualul. Stand ghemuit, degetele de la picioare trebuie sa fie asezate vertical. Încordarea muschilor dorsali este necesara pentru evitarea slabirii capacitatii de intindere a coloanei vertebrale. Pentru a evita indoirea in gol a mijlocului, se sprijina mainile de o parte si de alta a bazinului, cu degetele de la maini indreptate in jos. Aceasta pozitie va ajuta mai mult in momentul aplecarii spatelui, deoarece omoplatii se apropie unul de celalalt, deschizand zona
sternului. Nu va fortati zona cervicala mai mult decat puteti. Fiti atenti la respiratie: inspirati profund cand va aplecati spre spate, expirati cand reveniti la pozitia verticala. Şi acest ritual se repeta de maxim 21 de ori.

Al patrulea ritual

Procedeu:

Va asezati in sezut, pe podea, cu ambele picioare intinse in fata, asezate la circa 30 cm unul fata de altul. Ţineti capul drept si va sprijiniti cu palmele de podea, fixandu-le langa sezut. Trageti barbia in piept. Lasati apoi capul pe spate. Ridicati in acelasi timp corpul, astfel incat sa indoiti genunchii, in timp ce bratele raman intinse. Trunchiul va forma cu coapsa o linie dreapta, paralela cu solul. Bratele si gamba sunt perpendiculare pe sol. Încordati apoi – fara sa va tineti respiratia – fiecare muschi al corpului, cateva momente. Reluati-va pozitia initiala in sezut, relaxati muschii si trebuie sa porneasca dinspre bazin, respectiv dinspre partea inferioara a spatelui. Deci bazinul se impinge inainte, in directia picioarelor. Inspirati adanc in momentul cand ridicati corpul, expirati si indreptati-va coloana atunci cand va asezati. Nu trebuie sa va tineti respiratia atunci cand incordati muschii corpului. Începeti cu putine repetari. Cu timpul o sa reusiti sa faceti chiar 21.

Al cincilea ritual

Procedeu:

Începeti cu bratele perpendiculare pe podea, astfel incat coloana vertebrala sa formeze un unghi ascutit cu solul. Lasati capul cit mai mult posibil pe spate, dupa care indoiti corpul in dreptul bazinului si il ridicati pana formeaza un “V” intors. În acelasi timp, trageti barbia in piept. Asta este tot ce trebuie sa faceti. Treceti iar in pozitia initiala, dupa care reluati executarea. Ritualul trebuie sa inceapa din pozitia stand pe burta (pentru a obtine distanta corespunzatoare dintre maini si picioare). Se aseaza mainile langa stern, degetele de la picioare fiind indreptate in sus si, sprijinindu-ne pe maini, ajungem in pozitia necesara expirarii cu ajutorul fortei spatelui. Toti muschii se incordeaza pentru a impiedica cedarea coloanei vertebrale in momentul intinderii. În pozitia “V”-ului intors se ajunge in momentul ridicarii sezutului, atunci cand se inspira. Astfel se obtine cambrarea dorita in zona de intindere. Acest exercitiu se practica neaparat descult, pe o suprafata care nu aluneca (pe o
podea de piatra sau de lemn, spre exemplu). Dupa ce reusiti sa-l executati, lasati corpul sa alunece incet din pozitia arcuita, pana in punctul in care aproape atinge podeaua. Urmariti acelasi tipar de respiratie ca la exercitiile anterioare: inspirati profund cand ridicati corpul, expirati cand il coborati.

Aceste exercitii pot fi asimilate cu exercitiile izometrice, dar scopul lor nu este doar acela de a ne tonifia corpul, muschii si articulatiile, ci mult mai mult: normalizarea vitezei de rotire a centrilor de energie (a chakrelor). Acestia ajung sa se roteasca cu o viteza specifica unei persoane sanatoase aflate la varsta de 25 de ani.

De-acum, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa exersati zilnic cele cinci ritualuri. La inceput, de trei ori fiecare dintre ele, pentru ca apoi sa cresteti numarul de repetari pana ajungeti sa repetati fiecare ritual in parte de 21 de ori.

Ritualurile trebuiesc repetate in fiecare zi, pentru a fi intr-adevar folositoare. Puteti face repaus doar o zi pe saptamana, dar niciodata mai mult. Executarea celor cinci ritualuri nu necesita mai mult de 20 de minute, iar o persoana cu o conditie fizica buna le poate face in 10 minute sau chiar mai putin. Daca va este greu sa gasiti atata timp liber, treziti-va dimineata mai devreme sau culcati-va seara mai tarziu.

Scopul celor cinci ritualuri este de a reda corpului sanatatea si vitalitatea tineretii. Veti vedea rezultate uimitoare dupa doar o luna de la inceperea exersarii lor zilnice. Va veti simti, pe zi ce trece, tot mai tineri si mai energici.

Sursa

 

Source: http://www.e-dimineata.ro/cele-cinci-ritualuri-tibetane-fantana-tineretii-si-a-vietii-fara-de-moarte/