EFT pe intelesul tuturor

Cum am descoperit Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT)

Absolut intamplator. Nu-mi mai amintesc daca a fost o cautare pe Google sau un link pe unul din multele site-uri de dezvoltare personala pe care le-am vizitat in ultimii ani; important este ca am intrat pe www.eftuniverse.com, de unde am descarcat manualul complet, cu descriere si instructiuni detaliate. La vremea aceea exista doar varianta in limba engleza; acum poate fi descarcat si in limba romana, la aceasta adresa: pe http://www.eliberarespirituala.ro/TEE.pdf.
Primul lucru pe care l-am invatat din manualul de EFT a fost ca durerile fizice (si psihice) sunt consecinta unor blocaje energetice, si ca ele pot fi ameliorate sau chiar inlaturate definitiv prin tapotarea unor puncte de pe corp ce corespund anumitor centri energetici. Tehnica mi s-a parut simpla si usor de invatat, asa ca am hotarat sa fac o incercare. Aveam o masea care ma chinuia de cateva zile si, cum nu prea sunt fan al pastilelor, mi-am zis sa incerc prima data EFT.
Dezamagire totala. Nu numai ca durerea n-a disparut, dar au urmat si vreo trei saptamani de antibiotice si mai multe intalniri cu prietenul meu dentistul.

Dupa acest esec, manualul (printat) a zacut vreme de un an prin birou, timp in care nu am mai avut curiozitatea sa-l deschid – asta pana la inceputul lui 2011…
In ultimii ani, cautarile interioare si dialogul cu un terapeut m-au ajutat sa elimin o serie de influente negative, sa ma echilibrez si sa fac multe schimbari in bine in viata mea; cu toate acestea, simteam insa ca sunt lucruri care in continuare nu merg, ca este ceva inauntrul meu care nu ma lasa sa fiu fericita si sa ma bucur de ceea ce am in prezent. Atunci am avut o revelatie: mi-am dat seama ca nouazeci la suta din tiparele mele de gandire sunt negative. Eram inca dominata de vinovatie, teama de viitor, lipsa sentimentului propriei valori, nemultumire si frustrare. Ma concentram asupra problemelor si obstacolelor, in loc sa ma concentrez asupra solutiilor, asupra a ceea ce imi lipsea, in loc sa caut o cale de a rezolva aceste lipsuri. Ceea ce imi trebuia acum, ca sa merg mai departe, era o tehnica de schimbare a tiparelor de gandire. Pentru ca viata mea sa se schimbe in bine, trebuia sa-mi transform modul de a gandi viata. Si uite asa m-am intors la manualul de EFT.

Paianjeni, serpi si lifturi

Primele exemple nu mi-au starnit prea tare interesul, era vorba de rezolvarea fricilor legate de paianjeni, serpi, lifturi, inaltime, spatii deschise si asa mai departe. Nu aveam nici o problema de genul asta – poate in afara de serpi, dar cine n-are? Cat despre paianjeni, am avut timp de un an unul in balcon, pe care l-am botezat Mitica, si ne-am inteles foarte bine. Nici cu inaltimea nu stau rau, am trait mai toata viata la etajul 4.
Ce mi-a atras totusi atentia, a fost cazul unei persoane care incerca sa isi depaseasca teama de niste dihanii din categoriile mai sus mentionate. Prima oara persoana si-a imaginat dihania respectiva (tarantula, sarpe boa, soarece cu trei randuri de dinti, ce-o fi fost ea), a aplicat tehnica, si a constatat ca teama a disparut. Numai ca, imediat ce s-a aflat din nou in prezenta dihaniei, teama a reaparut! Era de vina tehnica? Ei bine, nu. Si atunci care era spilul? Omul, cand aplicase tehnica, isi imaginase dihania stand pe loc. In realitate, insa, ea se misca! Solutia? Sa reia tehnica de la capat, de data asta imaginandu-si dihania in deplasare, si nu statica. Cele doua ipostaze ale patrupedului (sau multipedului, sau zeropedului) trebuiau tratate ca si cum ar fi fost doua probleme separate.

Schimbarea tiparelor de gandire

Mergand pe acest mod de abordare, m-am hotarat sa incep prin a explora problemele mele legate de bani. Aparent, era una singura – si anume, ca banii nu se lipesc de mine. Mergand mai in profunzime, am constatat ca asta era doar varful aisbergului. Acest gand al meu legat de lipsa banilor se sprijinea pe multe alte ganduri, cum ar fi de exemplu ca munca mea este lipsita de valoare, ca nu merit sa primesc bani, ca ma concentrez prea mult asupra aspectelor materiale, ca sunt egoista, sau banala afirmatie ca banii nu aduc fericirea. In prima faza am umplut cinci pagini cu acest subiect, numar care mai tarziu s-a dublat.
Am inceput prin a lua la rand fiecare punct. Initial, imi trebuiau cate doua-trei sedinte pentru a rezolva un aspect; insa pe masura ce avansam, rezultate notabile apareau dupa o singura sedinta. Marea surpriza a venit cand am constatat ca, incercand sa rezolv un singur tipar prin EFT, rezolvasem simultan mai multe puncte de pe foile mele, desi nu le abodasem in mod explicit. Pe de alta parte, asta mi-a confirmat o descoperire mai veche, si anume ca tiparele de gandire sunt ca tesatura de tricot, si daca tragi de un ochi, se “desira” o portiune mai mare.
Acum, nu trebuie sa deduceti de aici ca m-am imbogatit peste noapte si mi-am tras vila cu trei etaje, turnulete si coloane. Schimbarea considerabila care s-a produs totusi este ca sunt mult mai relaxata vizavi de bani, gasesc mai usor resurse financiare pentru a-mi rezolva problemele atunci cand am nevoie, ma concentrez mai putin asupra lipsei banilor si mai mult asupra posibilitatilor de a-i castiga, facand in acelasi timp o munca utila si placuta.
Tot EFT m-a ajutat si in situatia in care am fost nevoita sa petrec trei nopti la rand singura in casa. Mi-a fost frica sa stau singura in casa de cand ma stiu, mai ales noaptea (in privinta asta, ferice de cei saraci cu imaginatia!). Dupa prima sedinta am obtinut o reducere minora, de la 8 la 7. Nici cu a doua nu am avut mare succes, emotiile negative au continuat sa ramana la un nivel ridicat, in jur de 6-7. A treia zi, am avut o revelatie: singurele momente cand nu mi-e frica, sunt cele cand dorm! Eram si destul de obosita, asa ca nu mi-a luat mult sa aterizez in lumea viselor. De data asta, pasnice.
O alta imprejurare in care EFT m-a ajutat foarte mult a fost cand mama mea s-a imbolnavit de cancer, si am fost pusa in fata unor decizii pe care nu a trebuit niciodata sa le iau pana atunci in viata mea. Am depasit pe rand sentimente de panica, vinovatie, durere, suferinta, sentimentul lipsei de control asupra lucrurilor, teama de a avea de-a face cu medicii si cu spitalele, teama de boala, teama de a cheltui bani, teama de a gresi luand decizii care afecteaza viata altei persoane.

In ce consta EFT?

Tehnica de Eliberare Emotionala este o tehnica pe cat de simpla, pe atat de profitabila, daca este corect aplicata. Aceasta tehnica are multiple aplicatii, putand elimina temeri, furii, suparari, depresii si alte emotii negative care ne fac sa trecem prin viata cu franele trase. EFT ne poate usura de migrene, astm, dureri si practic o lista foarte lunga de neplaceri fizice.
Teoria care sta la baza EFT este ca nu evenimentele sau situatiile in sine sunt cele care ne provoaca dezechilibre si blocaje energetice, ci reactia noastra fata de acestea. Nu intamplator majoritatea scolilor de dezvoltare personala insista pe importanta atitudinii in tot ceea ce facem. Diferenta intre reactie si atitudine este ca prima este adesea involuntara, in vreme ce atitudinea poate fi considerata o reactie educata. Ceea ne invata Tehnica de Eliberare Emotionala, este sa ne re-educam reactiile fata de imprejurarile negative ale vietii, sa ne reorientam catre un mod de gandire si simtire mai pozitiv si catre o viata mai implinita.
In fond, nu trebuie sa ne sperie termenul de “tehnica”, ce poate suna putin prea riguros; tot acest procedeu poate fi privit ca o joaca – o joaca in care jonglam cu emotiile, sentimentele si imaginatia.

Teoretic, reteta consta in patru etape, si anume:

1. Pregatirea
2. Secventa
3. Gama celor 9 actiuni
4. Secventa.

Inaintea acestor etape insa eu as mai adauga una, care dupa parerea mea este esentiala, si nu sunt sigura ca reiese foarte clar din manual: etapa zero – Explorarea.

Asadar, avem in total cinci etape:

0. Explorarea
1. Pregatirea
2. Secventa
3. Gama celor 9 actiuni
4. Secventa.

0. Explorarea

Asa cum am povestit putin mai devreme, atunci cand m-am hotarat sa imi rezolv problemele legate de bani, am pornit de un aspect negativ – lipsa banilor – si am constatat ca el se sprijinea de fapt pe multe alte tipare negative, precum teama de a pierde bani, senzatia ca resursele mele sunt limitate, sau sentimentul ca si daca voi fi vreodata bogata, am sa ma simt in continuare singura.
Ceea ce trebuie sa retinem, este ca orice tipar de gandire negativ este intotdeauna inconjurat si sustinut de o serie de alte tipare negative, care actioneaza in grup. De aceea este necesara Explorarea, sau stabilirea tuturor aspectelor care tin de problema pe care vrem sa o rezolvam. Pentru aceasta nu este neaparat necesar sa le identificam toate tiparele negative, ci numai pe cele importante – cele care le sustin pe toate celelalte. Nu avem cum sa stim din start care sunt cele importante, asa ca va trebui sa le luam la rand. Vom sti cu siguranta insa atunci cand, rezolvand un aspect, ca alte patru sau cinci au devenit brusc irelevante; nu ne mai trezesc nici teama, nici vinovatie, nici durere, nici vreun alt sentiment negativ. Ca exemplu, dupa ce am rezolvat una din credintele mele negative legate de bani, si anume aceea ca nu merit sa primesc bani, alte patru s-au rezolvat de la sine: oamenii nu vor cumpara niciodata ceva de la mine, stiind ca trebuie sa-mi dea mie bani; nu merit sa fiu platita pentru munca mea; ceilalti castiga bani mai usor decat mine; alti oameni castiga mai mult decat mine fiindca sunt mai perseverenti, mai curajosi si mai increzatori in fortele lor. Dupa cum s-a dovedit, prima le sustinea pe celelalte patru; odata ce aceasta credinta s-a prabusit, celelalte si-au pierdut forta de la sine.

1. Pregatirea

Ok, acum ca am stabilit care este problema de rezolvat, va fi nevoie sa o sintetizam in cateva cuvinte; dupa care, conform teoriei psihologiei inverse, despre care puteti citi in manual, o vom insera in cadrul unei afirmatii de neutralizare ca aceasta:

Chiar daca _________, ma accept complet si profund.

Iata si cateva exemple concrete:

Chiar daca am aceasta teama de vorbit in public, ma accept complet si profund.
Chiar daca am aceasta durere de cap, ma accept complet si profund.
Chiar daca am aceasta pornire de furie impotriva tatalui meu, ma accept complet si profund.
Chiar daca am aceasta depresie, ma accept complet si profund.

Pentru ca afirmatia sa fie mai eficienta, se recomanda ca simultan cu repetarea ei sa frecam Punctul Sensibil. Cum gasim Punctul Sensibil? Pornind de la baza gatului, acolo unde oasele se intalnesc, formand o scobitura in forma de “U”, coboram 7-8 centimetri pe verticala, apoi mergem alti 8 centimetri spre dreapta sau spre stanga, conform desenului. Apasand putin mai tare pe aceasta zona, pe o arie cu raza de 5 centimetri, vom gasi o portiune dureroasa la atingere. Acesta este Punctul Sensibil, care trebuie frecat in timp ce spunem afirmatia. Durerea este de mica intensitate si se datoreaza faptului ca acolo ca acolo apare o congestie limfatica – despre care eu personal presupun ca ar corespunde unui blocaj energetic. Prin frecare, treptat durerea dispare, semn ca blocajul, de orice natura ar fi el, se disipa.
Un alt punct sensibil ar fi Punctul de Karate, care pare sa aiba o eficienta mai redusa, dar totusi semnificativa. Punctul de Karate se afla pe partea exterioara a palmei, intre baza palmei si baza degetului mic, asa cum se poate vedea si in desen. Acest punct nu trebuie frecat, ci tapotat viguros cu buricele degetelor de la indexul si mijlociul celeilalte maini.

Precizari:
Afirmatia trebuie repetata de trei ori, in timp ce frecam Punctul Sensibil sau tapotam viguros Punctul de Karate. Este de preferat ca pentru aceasta operatie sa folosim mana dominanta. Nu are importanta daca credem sau nu in afirmatia pe care o facem; important este sa o spunem. Afirmatia poate fi repetata cu voce tare, in soapta, sau in gand; efectul este acelasi.

2. Secventa

Secventa este un procedeu foarte simplu, ce consta in tapotarea catorva puncte de capat ale unor meridiane energetice din corp, in scopul reechilibrarii energetice a acestora. Ele sunt in numar de treisprezece, si anume:

IS = Inceputul Sprancenei
CO = Coada Ochiului
SO = Sub Ochi
SN = Sub Nas
B = Barbie
CP = Capul Pieptului (capatul claviculei, acolo unde osul iese putin in relief)
SB = Sub Brat (pe lateral, la jumatatea sanului pe verticala)
SS = Sub San (la jumatatea sanului pe orizontala)
DM = Degetul Mare
DA = Degetul Aratator
DL = Degetul Lung
Dm = Degetul mic
PK = Punctul Karate

Aceste puncte sunt destul de clar reprezentate in desene, asa ca nu am insistat cu descrierea decat in cazurile in care ar fi putut aparea vreo confuzie. Mai multe detalii pot fi gasite in manual.

Precizari:
Fiecare punct trebuie tapotat in jur de sapte ori, in timp ce repetam fraza de reamintire, care nu este altceva decat partea subliniata din cadrul afirmatiei de neutralizare. De exemplu, daca afirmatia de neutralizare suna asa: “Chiar daca am aceasta teama de vorbit in public, ma accept complet si profund”, fraza de reamintire va fi “am aceasta teama de vorbit in public”. Sau, si mai pe scurt, “teama de vorbit in public”. Principalul este sa insistam pe ideea de baza a problemei. Acelasi lucru este valabil si in acest caz in ce priveste folosirea mainii dominante.

3. Gama celor 9 actiuni

Poate parea destul de bizara; insa scopul ei este sa faca “acordul fin” al creierului prin miscari ale ochilor. Se pare ca unele parti ale creierului sunt stimulate atunci cand miscam ochii. Partea dreapta a creierului (creatoare) este stimulata atunci cand fredonam un cantec, in vreme ce partea stanga (gandire abstracta) este stimulata atunci cand numaram.
Cele noua actiuni se realizeaza in timp ce tapotam Punctul Gamut, aflat pe dosul palmei, in scobitura dintre baza inelarului si baza degetului mic, asa cum se arata si in desen.

1. Inchidem ochii.
2. Deschidem ochii.
3. Privim cat mai jos dreapta, fara sa miscam capul.
4. Privim cat mai jos stanga, fara sa miscam capul.
5. Tot fara sa miscam capul, rotim ochii in cerc de la dreapta spre stanga, in sensul acelor de ceasornic (Apropo, ati incercat vreodata sa rotiti ambii ochi in acelasi timp in directii opuse? Poate fi foarte distractiv! Nu are legatura cu procedeul, dar nu m-am putut abtine…)
6. La fel ca la punctul 5, doar ca rotim ochii in sensul invers acelor de ceasornic.
7. Fredonam doua secunde dintr-un cantec binecunoscut (De exemplu, “Ceausescu, patria si poporul”).
8. Numaram repede de la 1 la 5.
9. Fredonam iarasi doua secunde dintr-un cantec (Acelasi ca la punctul 7! Asa ca ganditi-va bine inainte de a-l alege).

4. Secventa

Se repeta secventa de la punctul 2.

In cazul cel mai fericit, dupa aceasta prima runda, problema se rezolva si putem sa ne oprim. In cele mai multe cazuri insa, o singura runda nu este de ajuns, si atunci trebuie sa reluam tehnicile prezentate la cele patru puncte.

Cum putem sti daca este nevoie de mai multe runde?
O metoda simpla poate fi folosirea scarii de intensitate emotionala de la 0 la 10, unde 10 reprezinta intensitatea maxima a emotiei, iar 0 absenta ei. Asadar, primul lucru pe care il facem odata ce am stabilit tiparul negativ de corectat, este sa aflam care este intensitatea sentimentului negativ pe care acest tipar ni-l provoaca. Aceasta masuratoare o vom relua dupa fiecare runda. Teoretic, atat timp cat cifra indicata este mai mare decat zero, este semn ca mai avem de lucrat asupra aspectului repectiv. In practica, am constatat de mai multe ori ca, dupa valori scazute ale masuratorii, aflate intre 1 si zero, inconstientul meu a gasit singur cai de a se debarasa de restul energiei negative. Acest lucru s-a produs de regula printr-o descarcare emotionala, fie in timpul zilei, fie uneori chiar in vis.
Se recomanda totusi ca numarul de runde sa nu depaseasca 3 pe zi. In cazul in care este nevoie, procedeul se repeta mai multe zile la rand, pana la eliminarea tiparului negativ.

EFT pentru intarirea unor tipare pozitive

Desi in manual EFT este abordata doar ca tehnica de eliminare a gandurilor si emotiilor negative, am avut supriza sa gasesc pe youtube mai multe filmulete in care EFT este folosit pentru intarirea unor tipare pozitive de gandire. Care este diferenta? Primul caz reprezinta o abordare de tip rezolvare de probleme (“ma indepartez de”), in vreme ce al doilea vizează atingerea unui scop (“ma apropii de”). Ambele procedee sunt valabile si pot fi folosite chiar impreuna pentru reechilibrare fizică sau emoţională.
Diferenta, in cazul celui de-al doilea procedeu, este ca scala de intensitate emotionala apare inversata; daca, de exemplu, o emotie sau o atitudine pozitiva precum bucuria, increderea sau multumirea de sine măsoară initial 1 sau 2, este de dorit sa o aducem la un nivel de cel putin 7 sau 8.
Apoi, “afirmatia de neutralizare” devine “afirmatia de intarire”. Concret, renuntam la partea introductiva de tip “chiar daca”. De ce? Pentru ca aceasta constructie (“chiar daca”) anulează tot ceea ce urmează după ea. “Chiar daca ma simt linistit si echilibrat, ma accept profund si deplin”. Suna ca si cum as avea o problema, nu? Asta cere un raspuns ca-n bancul ala: „Nu-ti face griji fiule, iti trece!”. Interesul nostru, insa, este nu sa anulam sau sa neutralizam, ci sa intarim tiparul sau atitudinea pozitiva. Si atunci, reformulam: “Ma simt linistit si echilibrat, si ma accept profund si deplin”.
Restul procedeului se pastreaza.
Desi am experimentat destul de putin acest al doilea procedeu, inceputurile sunt promitatoare.

Concluzie

In acest articol am insistat mai mult asupra experientei mele personale – modul in care Tehnica de Eliberare Emotionala m-a ajutat sa schimb o serie de tipare negative de gandire si sa dobandesc o mentalitate mai pozitiva. Asa cum am mai spus insa, aceasta tehnica are multe alte aplicatii interesante care va pot schimba viata in bine. De aceea, pentru descriere mai completa si exemple mai detaliate, recomand manualul de EFT. Succes!

Sursa: http://www.numereledestinului.ro/tehnica-de-eliberare-emotionala-si-schimbarea-tiparelor-de-gandire-negative/