Aikido Verbal – Foloseste-te de empatie pentru a stinge conflictele

Untitled1

Aikido verbal este un stil de transformare si de solutionare a conflictelor care implica tratarea “atacatorului”, ca pe un partener si nu ca pe un adversar. Acest stil poate sa para foarte contra-intuitiv la inceput, dar protejarea ta si protejarea celorlalti este esentiala pentru mentinerea unor relatii echilbrate. Cuvintele fondatorului sunt cele care ne spun ca “incercand sa domini, ai pierdut deja”. Ceea ce este si mai surprinzator este efectul pe care-l are folosirea empatiei in dezarmarea atacurilor verbale  si in atingerea unui rezultat pozitiv in cadru unui schimb emotional.

In cazul in care esti familiarizat cu Aikido, probabil esti familiarizat deja cu filosifia pe care o ilustreaza acest stil nobil de arte martiale. Filosifia Aikido ilustreaza faptul ca, indiferent de provocarea cu care ne confruntam in viata, o putem depasi prin acceptarea, prin amestecarea si prin redirectionarea energiei, indiferent de forma pe care o ia aceasta.

In educatia de formare a pacii, aceasta metoda este formata din trei simple etape. Astfel, aceasta filosofie va fi mult mai usor de inteles si de aplicat in viata de zi cu zi.

 • Primeste atacul cu un suras interior.
 • Insoteste si amesteca-te cu acatorul folosind Irimi verbal (Intrarea – al doi-lea pilon central al Aikido) pana la destabilizarea conflictului.
 • Propune un Ai-Ki pertinent (un echilibru energetic).

Prin intermediul metodelor si exercitiilor explorate in antrenamentul de Aikido verbal, studentul dezvolta un sentiment de control de sine si un stil de comunicare asertiv. In cazul in care vrei sa incerci aceasta metoda, iata cateva indicii care te pot indrepta in directia potrivita:

 • Nu-ti face griji atunci cand esti prins intr-un schimb incendiar de replici.

Incearca sa faci tot ceea ce este posibil pentru a te recentra atunci cand iti dai seama ca ti-ai perdut calmul interior.

 • Nu incerca niciodata sa domini o situatie sau sa cunosti “victoria”. Intentia ta ar trebui sa fie aceea de a restabili armonia – cel putin armonia interioara – inainte de a continua.
 • Nu lua nimic din ceea ce spune cealalta persoana in nume personal – ia in considerare posibilitatea ca toate cele ce-ti sunt spuse sa fie doar o proiectie mentala a partenerului.
 • Nu uita sa fii sincer atunci cand te afli in incercarea de a intelege pozitia in care se afla celalalt (Irimi).
 • Nu adauga niciodata mai multa energie conflictului.

 

Un alt aspect foarte important in Aikido verbal este reprezentat de arta ascultarii active:

 1. Asculta sa intelegi, nu sa capeti un avantaj tactic

Renunta la defensivitate. Relaxeaza-te. Foloseste-te de aceasta oportunitate pentru a emana incredere si pentru a primi informatiile ce-ti sunt oferite. In cazul in care incerci sa castigi razboiul pe cheltuiala celulalt, ai grija! Probabil vei pierde lupta, razboiul si increderea celeilalte persoane cu care comunici.

 1. Asculta cu scopul de a intelege pe deplin ceea ce are de spus persoana cu care comunici
 2. Asculta si adreseaza-ti urmatoarele intrebari in mintea ta:
 • Care este scopul?
 • Sunt aceste aspecte consistente unul cu celalalt? De ce sau de ce nu?
 • Are sens?
 • Exista dovezi reale care pot sustine aceste afirmatii?
 • Oare ego-ul meu este cel care ma impiedica sa inteleg?
 • Sunt cele spuse fapte reale sau presupuneri?
 • Cat de utila sau de aplicabila este aceasta afirmatie?
 1. Nu intrerupe comunicarea

Atunci cand vorbesti cu o alta persaoana, indiferent daca ceea ce spune are sens sau nu, las-o sa termine ceea ce are de spus. Ascult-o!

 1. Incearca sa redirectionezi comunicarea spre rezolvarea problemelor

In acest caz este necesar sa abordezi problema intr-o maniera pozitiva si constructiva.

 1. Afirma-ti propriile tale opinii

Fii sincer si direct, dar nu arogant. In cazul in care exista o cale de mijloc, sugereaza acea posibilitate

 1. Incurajeaza continuarea comunicarii

Fiecare dintre noi suntem elevi Aikido, iar maestrul principal este viata.

 

Source: http://www.e-dimineata.ro/aikido-verbal-foloseste-te-de-empatie-pentru-a-stinge-conflictele/